maandag 26 november 2007

Het zijn de kleine dingen die het doen (deel 6 alweer)

De uitspraak “Weerstand kweek je” is ook wel bekend als het Adagium (http://en.wikipedia.org/wiki/Adage) van Bogaard. Eén van de leuke dingen van een nieuw land is dat je je lichaam weer blootstelt aan frisse invloeden van buitenaf. Een heel nieuw scala aan bacteriën, virussen en allergieën kan aangewend worden voor het kweken van daarvoor nooit vermoede weerstanden. Zo kampte ik de afgelopen week met conjuntivitis (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bindvliesontsteking). Gelukkig niet zo erg als op die ene foto, maar desalniettemin behoorlijk irritant. We zijn inmiddels 5 dagen verder, en het gaat alweer een heel stuk beter dankzij de antibiotische oogdruppels die ik bij de farmacia gewoon zonder recept op kon halen. Navraag leerde dat antibiotica hier sowieso wat meer in zwang zijn dan bij ons; het is hier heel gewoon om bij een beetje verkouden naar de drogist te gaan en antibiotica te halen. Ook begreep ik dat het voor buitenlanders die hier langere tijd verblijven een standaardaandoening is, waarschijnlijk komt ie nog wel een keertje terug. Zal mij benieuwen……

5 opmerkingen:

Harm zei

't Zijn de kleine dingen die ertoe doen!
Een verkoudheid is een virale infectie.
Antibitotica werken op bacteriele ziekteverwekkers.
't Is dan ook geen goed idee om antibiotica te slikken als je een verkoudheid hebt. Helaas is deze misvatting wijdverbreid aanwezig.
Maar 't is nog erger! Omdat mensen als ze zich beter voelen stoppen met het slikken van antibiotica, en dus de kuur niet afmaken,
wordt de werking van de antibiotica verminderd door het ontstaan van resistente virus-vormen.
Hierdoor moet de medische wetenschap op zoek naar alternatieve vormen van antibiotica,
en dat wordt steeds moeilijker.
Antibiotica zijn in Nederland zonder recept niet te krijgen en dat is zo dom/slecht nog niet.

Pronkjuweel zei

Getverglet, wat een vieze toestand zeg dat ene oog daar ga je toch niet mee op de foto. Heb je het laatste familienieuwtje al gehoord ///Sanne en Sander stappen in de boot, niet die van Sinterklaas, in september als ik t allemaal goed begrepen heb, geinig he, weer een feestje!!!Veel succes met je afweersysteem daar en wij zijn een beetje stiekumpies aan het kijken of een reisje Argentinie er misschien inzit deze zomer, maar het is allemaal nog zeer stiekumpies, ff kijken hoever we komen op Henk's KLM miles. XXX van jullie aller-aller-allerliefste peettante of gewoon XKa

Pronkjuweel zei

Ik krijg al bijna jeukende ogen als ik naar die plaatjes kijk. 't Is niet typisch Argentijns volgens mij, maar wel heel erg besmettelijk! Hier waart vooralsnog vooral een flinke verkoudheid met keelpijn rond. Verder zijn we zijn hier natuurlijk weer helemaal bezig met rijmen en dichten om Sinterklaas te plezieren dit weekend. Ben benieuwd wie er dit jaar de klos zijn!
Je plant uit de woonkamer is een tweede leven begonnen in onze slaapkamer, alle grote bladeren zijn eraf en veel nieuw blad ervoor in de plaats (blijkbaar gebaat bij een koele donkere plaats...?) Zo denken we dus nog een aan je, net als bij Adrian Mole!
Groeten uit Amsterdam. Karen

Pronkjuweel zei

Hoi Daco en Karina,
Leuk om meteen zo'n medische tip erbij te krijgen. Maar helaas, het baat allemaal niet bij die Hollandse verkoudheid! Ik ga lekker zo m'n bed in en morgenavond zal de kamertemperatuur wel zo stijgen dat virussen en bacteries hopelijk de vlucht nemen.
Wij zijn er helemaal klaar voor en ik heb er erg veel zin in. Je hoort vast van alle kanten nog wel hoe Sinterklaas 2007 was.
Vier jij het ook nog een heel klein beetje met Karina? Pepernoten bakken moet jullie toch wel lukken...
Gr. Berry

Pronkjuweel zei

Is 't al gelukt met de pepernoten?
Wij hebben een verrassende Sinterklaasavond gehad. Surprise na surprise. Je hebt het vast al gehoord...
Tot gauw,
gr. Berry