donderdag 27 maart 2008

Vlees noch vis

Na de spontane uitbarsting van volksonvrede afgelopen dinsdag, bleef het gisteravond rustig in Capital Federal. De Piqueteros waren al om 19:30 op Plaza de Mayo, waardoor een kleine groep manifestanten niet zo heel veel zin had daar ook heen te gaan. In plaats daarvan kozen ze ervoor te protesteren rond de Obelisco. De twee groepen bleven dus keurig gescheiden, op wat kleine incidentjes na. Om 23:00 vond men het mooi geweest en vertrok naar huis (tenminste, daar ga ik van uit). En dit alles ondanks de officiƫle uitlatingen van de regering gisterenmorgen, waarin men aangaf nog steeds pal achter het standpunt te staan dat de staking volkomen en volledig onterecht is.

Vandaag ook weinig nieuws, maar ik heb begrepen (of beter gezegd: meen begrepen te hebben) dat er vanavond weer een toespraak komt. De stakingen gaan in ieder geval gewoon door, en het gemis aan vlees, melk, etc. begint nu volebaar te worden in Capital Federal (de Argentijnse naam voor de stad Buenos Aires). Ga straks zelf even in de supermarkt kijken of er nog wat te halen valt, maar veel melk en vlees zal er waarschijnlijk dit weekend in huize Esquivel-Bogaard niet gedronken en gegeten worden. Nog een gelukje dat er in de vrieskist zo'n 26 glanzende zelfgemaakte bitterballen liggen te wachten om opgegeten te worden.

Karina heeft trouwens gisteren (net als heel veel andere Argentijnen) voor de zekerheid haar bankrekening leeggehaald en omgezet in klinkende euro's. De angst zit er na 2001 nog stevig in; destijds waren de banken na het uitbreken van de crisis gesloten en konden mensen op geen enkele manier bij hun pesos. En toen het een paar weken later weer beschikbaar was, was de waarde met zo'n 80% gedaald. Vandaar.

1 opmerking:

Harm zei

't Blijft Zuid Amerika. In 1980 zei mijn toenmalige vrouw dat zulke dingen in Suriname niet mogelijk waren. Zij is inmiddels directeur Minderheden op BZ. Waar? In Nederland!