woensdag 26 maart 2008

Plaza de Mayo

Ik begrijp dat er in Nederland met samengeknepen billen wordt gewacht op een update na de bloedstollende post van gisteren, maar een mens met ook werken nietwaar?

Waar waren we gebleven? O ja, bij het eten. Na het eten zijn Karina en ik zoals aangekondigd nog een blokje om gegaan. De eerste samenscholing was te bewonderen op de kruising van Quintana en Callao. Daar blokkeerde een groepje mensen de straat, terwijl ze druk op meegebrachte potten en pannen aan het slaan waren. Een stukje verder, op Callao en Santa Fé, bleek een veel grotere groep mensen de weg te blokkeren. Het viel me op dat het een redelijke dwarsdoorsnede van de bevolking leek te zijn; jong en oud, man en vrouw, pak en vrijetijdskleding hielden bij hoog en laag vol dat ze het niet met Cristina eens waren. We waren nog net op tijd om achteraan te sluiten bij de indrukwekkende stoet die op weg ging naar Plaza de Mayo. Dat blokje leek dus een groot blokje te worden. Daar aangekomen (30 minuutjes lopen) bleken er meer groepen te zijn, zonder uitzondering uitgerust met keukengerei. Grappig was dat je aan de potten en pannen een beetje kon zien waar de mensen vandaan kwamen; in 'onze' groep uit Recoleta (goede wijk) waren nogal wat anti-aanbak pannen te herkennen, terwijl de groep uit San Telmo de (zwaarbeschadigde) pannen uit 2001 weer tevoorschijn leek te hebben gehaald. Nog twee grote groepen verschenen op het plein, en er werd veel geluid gemaakt, geschreeuwd en gezongen. Filmpjes ga ik straks plaatsen. Helemaal toen achter het eerste raam rechts van de Casa Rosada de gestalte van Cristina even zichtbaar was.

So far, so good. Rond 11 uur posteerde een groot deel van de groep zich aan het begin van de Avenida de Mayo, de belangrijkste toegangsweg voor de Plaza. Wij stonden veilig op de trappen van de kathedraal en vroegen ons af wat er aan de hand was. Karina kwam te weten dat er op TV gemeld werd dat verschillende groepen 'Piqueteros' in aantocht waren. Het fenomeen Piqueteros is lastig kort uit te leggen, maar wat ik er van begrijp is dat het mensen uit de armere wijken betreft die 'zogenaamd' in overheidsdienst zijn, en in ruil daarvoor dit soort klusjes opknappen. Denk aan een groep voetbalsupporters (met een overeenkomstige reputatie) die opgetrommeld worden om een demonstratie 'een ander aanzicht te geven'. Zeg maar een soort van tegen-demonstratie. Logischerwijs kozen de meeste mensen eieren voor hun geld (12 pesos voor een dozijn, een schande!) en vertrokken van de Plaza. Wij hadden snel een taxi te pakken bij de Obelisco, waar toevallig juist op dat moment meneer d'Elia (die niet te beroerd was om voor het oog van de TV-camera zelf een manifestant te slaan) gearriveerd was met zijn groep Piqueteros.

Wij waren in 10 minuten thuis, en konden op TV meemaken dat de 2 groepen op de Avenida de Mayo tegenover elkaar stonden. Na zo'n 20 minuten vonden de Piqueteros het mooi geweest en duwden zich letterlijk door de manifestanten (de potten- en pannengroep, the good guys dus) heen het Plaza de Mayo op. Vervolgens werden de overgebleven mensen het plein afgejaagd, en de ingangen met kleine groepjes mensen afgesloten. Een half uur later begon het hard te regenen en vonden de Piqueteros het ook wel gesneden. Point made, terug de bus in, we gaan naar huis.

Tot zover het verhaal van gisteren. Vanochtend had ik Spaanse les, zoals gewoonlijk in een cafeetje zo'n 50 meter van de Plaza. Het was er rustig; wel waren er mensen bezig om alle leuzen van de aan het plein liggende gebouwen over te verven.

Net voor de zekerheid ook maar even gepind, straks inkopen doen bij de supermarkt (1 fles olie p.p. hoorde ik op TV, weinig vlees en geen melk (geen melk? Geen melk? Ik geen melk?)), en het is mij onduidelijk of dit eenmalig was of dat het nog een staartje krijgt. De regering heeft vandaag in ieder geval al laten weten dat er wat hun betreft geen enkele aanleiding om hun standpunten te herzien is (“wat hebben de mensen van Callao en Santa Fé nou met de boeren te maken?”). Zal mij benieuwen.....

De blog is in ieder geval nog nooit zo actueel geweest!

Geen opmerkingen: